Elke wonde is anders. Je kunt ze niet allemaal standaard meteen met Abilar 10 % wondzalf te lijf gaan. Uiteraard kan onze wondzalf wel ergens in het verzorgingsproces van nut zijn, maar je volgt bij letsel sowieso het best de courante stappen voor een goede wondverzorging.
1. Observatie van de wonde
Je moet altijd eerst de wonde observeren. Let daarbij op grootte (lengte, breedte, diepte), vorm, kleur, aanwezigheid van exsudaat (vocht), tekenen van infectie (roodheid, warmte, zwelling, pijn, pus), conditie van de wondranden, eventueel aanwezige geur en de omliggende huid. Let ook op tekenen van herstel of verslechtering in de volgende dagen.
2. Reiniging van de wonde
Was altijd eerst je handen en gebruik handschoenen. Reinig de wonde voorzichtig met lauw kraanwater of een zoutoplossing. Dep de wonde droog met een schone doek. Vermijd het gebruik van alcohol of waterstofperoxide, omdat die gezond weefsel kunnen beschadigen.
3. Debridement van de wonde
Onder debridement verstaan we het verwijderen van dood, besmet of beschadigd weefsel om genezing te bevorderen. Er zijn verschillende methoden: met een scherp instrument, met vochtige verbandmiddelen, met nat-droogverbanden of met speciale crèmes. Die technieken laat je het best over aan een gezondheidsprofessional. Wat je zelf kunt, is specifieke crèmes aanbrengen.
4. Ontsmetten van de wonde
Breng een milde antiseptische oplossing (zoals jodiumoplossing of chloorhexidine) aan met een gaasje. Vermijd sterke ontsmettingsmiddelen zoals alcohol of waterstofperoxide, die gezond weefsel kunnen beschadigen.
5. Wonde afdekken met wondmaterialen
Kies een geschikt steriel verband, ademend gaas of pleister die de wonde volledig bedekt. Bevestig het verband stevig maar niet te strak, om de bloedcirculatie niet te hinderen. Vervang het verband dagelijks of als het nat of vuil wordt.
6. Pijnbestrijding van een wonde
Om pijn in een wonde te bestrijden, is het in de eerste plaats van belang dat je de wonde schoon en droog houdt om infecties te voorkomen. Heb je echt pijn, dan kun je klassieke pijnstillers zoals paracetamol of ibuprofen gebruiken volgens instructies. Ook bestaan er topische verdovende crèmes of gels die verzachting kunnen bieden. Bij zwelling kun je een koud kompres op de wonde leggen. Raadpleeg een arts bij aanhoudende pijn.
7. Behandeling van de wondomgeving
Hou de wonde schoon en vrij van irriterende stoffen. Als het nodig is, was de omliggende huid voorzichtig met milde zeep en water. Dep droog. Breng eventueel een vochtinbrengende crème aan. Vermijd strakke kleding die kan schuren. Bescherm het gebied tegen verdere schade en blootstelling aan uv-straling.
8. Benader de wonde vanuit een holistische aanpak
Richt je niet alleen op de fysieke genezing, maar ook op de emotionele, mentale en sociale aspecten. Dat omvat pijnbeheer, voeding, stressvermindering, emotionele ondersteuning na misschien een traumatische ervaring en een deel inzichten en educatie over wondzorg. Het doel is algeheel welzijn en optimale genezing te bevorderen.
BE-ARMED-OTC-0070-10-2023