Een van de sterke punten van de harszalf Abilar 10 % is de barrièrefunctie voor de huid. Voor we die functie toelichten, moeten we eerst inzage bieden in de voornaamste huidlagen.
De drie voornaamste huidlagen
Epidermis of opperhuid
Ten eerste is er de epidermis of opperhuid. Dat is de buitenste laag van de huid die fungeert als een barrière tegen externe factoren zoals bacteriën, uv-straling en fysieke schade. Er bevinden zich geen bloedvaten in. De epidermis bestaat uit meerdere lagen, waarbij nieuwe cellen onderaan aangemaakt worden en zich naar boven verplaatsen. Tijdens dat proces sterven ze af en veranderen ze in een beschermende laag van dode cellen, die regelmatig afschilferen.
Dermis of lederhuid
De dermis, ook lederhuid genoemd, ligt direct onder de epidermis en is dikker en steviger. Deze laag bestaat uit bindweefsel en bevat collageen- en elastinevezels die de huid zijn sterkte en elasticiteit geven. Binnen de dermis bevinden zich haarzakjes, zweetklieren, talgklieren, bloedvaten en zenuwuiteinden. Deze laag speelt een cruciale rol in temperatuurregulatie, voeding van de epidermis en het waarnemen van aanraking en pijn. De dermis is verantwoordelijk voor de structurele integriteit en de veerkracht van de huid.
Hypodermis of onderhuidse bindweefsellaag
De hypodermis, ook subcutis of onderhuidse bindweefsellaag genoemd, ligt onder de dermis. Het bestaat voornamelijk uit vetcellen en bindweefsel, die energie opslaan en isolatie en schokdemping bieden. Deze laag helpt ook bij de temperatuurregulatie van het lichaam en beschermt inwendige organen tegen mechanische schade. De hypodermis verankert de huid aan de onderliggende structuren, zoals spieren en botten. Ook voorziet het de bovenliggende lagen van de huid van bloed via grotere bloedvaten.
Een barrière die verdere besmetting verhindert
Bij oppervlakkige of niet al te diepe wonden is een harszalf zoals Abilar 10 % de aangewezen applicatie omdat ze een beschermende barrièrefilm vormt boven op de wonde. Omdat de meeste harszuren niet oplosbaar zijn in water zal een harszalf de wonde lang bedekken en wordt ze niet gemakkelijk verdund door lichaamsvloeistoffen, zoals wondexsudaat en zweet. Die barrière verhindert verdere besmetting door micro-organismen.
Het primaire werkingsmechanisme van harszalf is dus de uitstekende barrièrevorming tegen externe contaminanten omdat ze een beschermende, niet-wateroplosbare film vormt op de wonde. Vervolgens is er de secundaire antimicrobiële werking van de harszalf, die fysico-chemisch van aard is: de wateroplosbare harszuren, zoals dehydroabiëtinezuur, werken in op de microbiële omgeving. Ze zorgen voor een daling van de externe pH waardoor de microbiële omgeving ongeschikt is voor groei en voor een verstoring van de membraanpotentiaal wat leidt tot aantasting van het celmetabolisme en energieproductie van de microbe. Abilar zorgt dus voor een heel klein beetje onderhuidse oorlog, en is zodanig geconcipieerd om die te winnen!
BE-ARMED-OTC-0070-10-2023